Zimowe obowiązki pracodawcy wobec pracowników
Idzie zima, a wraz z nią coraz niższe temperatury. To natomiast nakłada na pracodawców obowiązek zapewnienia podwładnym odpowiednich warunków pracy. Tak, jak w upały muszą oni dostarczać podwładnym chłodnych napojów, tak w zimie są zobligowani do udostępniania im napojów gorących. Okres szczególnych obowiązków pracodawcy wobec kadry pracowniczej trwa od 1 listopada do 31 marca.
Od początku listopada do końca marca każdego roku pracodawca musi dbać o to, by mimo chłodu za oknem, jego podwładni mieli zapewnione odpowiednie warunki pracy. Oczywiście, wobec pracowników wykonujących swoje zadania na zewnątrz, firmy mają jeszcze większe zobowiązania.
Osoby, które wykonują pracę fizyczną na zewnątrz, powinny otrzymywać raz dziennie ciepły posiłek i stosowną ilość gorących napojów. Pojawiają się jednak ważne ograniczenia ułatwiające pracodawcom działania. Ciepłe napoje przysługują bowiem dopiero wtedy, gdy temperatura spada poniżej 10 °C.
Ciepłe posiłki należą się natomiast pracownikom fizycznym, którzy spalają w trakcie wykonywania obowiązków służbowych min. 1500kcal (mężczyźni) lub 1000kcal (kobiety). Poza tym, że pracodawca musi im zapewnić gorące jedzenie, to musi też udostępnić im pomieszczenie, w którym będą mogli je spożyć. Panująca w nim temperatura nie może być niższa niż 16 °C.
W okresie zimowym szczególne obowiązki spoczywają też na pracodawcach osób pracujących w pomieszczeniach zamkniętych. Muszą oni zadbać, by temperatura w biurach była odpowiednio wysoka. Ogólne zasady nakazują, by temperatura w budynkach wynosiła min. 14 °C, jednak w biurach oraz w miejscach, gdzie wykonywana jest lekka praca fizyczna musi to być, co najmniej 18 °C.
W przypadku hal, w których wykonywana jest lekka praca, a także w szatniach, sklepach spożywczych oraz przemysłowych, zmywalniach i miejscach, w których przygotowuje się pożywienie temperatura nie powinna być niższa niż 16°C.
Nie tylko z komfortem, co z bezpieczeństwem zawodników związane są natomiast przepisy dotyczące odśnieżania i pozbywania się lodu z chodników znajdujących się wokół siedziby firmy. Jeśli chodzi o śnieg, to bardzo ważne jest regularne odśnieżanie dachów, które przysypane dużą ilością śnieżnej pokrywy mogą ulec zawaleniu. Takie prace także leżą w gestii pracodawcy i to on powinien zlecić dokładne odśnieżenie wykwalifikowanym robotnikom.
W razie, gdyby firma nie wywiązywała się z wymienionych obowiązków względem pracowników, podwładni mają prawo zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy. Poza tym, samo PIP może dokonać kontroli, wykrywając nieprawidłowości i nakładając na pracodawcę stosowną karę, zwykle w formie pieniężnej.
Osoby, które wykonują pracę fizyczną na zewnątrz, powinny otrzymywać raz dziennie ciepły posiłek i stosowną ilość gorących napojów. Pojawiają się jednak ważne ograniczenia ułatwiające pracodawcom działania. Ciepłe napoje przysługują bowiem dopiero wtedy, gdy temperatura spada poniżej 10 °C.
Ciepłe posiłki należą się natomiast pracownikom fizycznym, którzy spalają w trakcie wykonywania obowiązków służbowych min. 1500kcal (mężczyźni) lub 1000kcal (kobiety). Poza tym, że pracodawca musi im zapewnić gorące jedzenie, to musi też udostępnić im pomieszczenie, w którym będą mogli je spożyć. Panująca w nim temperatura nie może być niższa niż 16 °C.
W okresie zimowym szczególne obowiązki spoczywają też na pracodawcach osób pracujących w pomieszczeniach zamkniętych. Muszą oni zadbać, by temperatura w biurach była odpowiednio wysoka. Ogólne zasady nakazują, by temperatura w budynkach wynosiła min. 14 °C, jednak w biurach oraz w miejscach, gdzie wykonywana jest lekka praca fizyczna musi to być, co najmniej 18 °C.
W przypadku hal, w których wykonywana jest lekka praca, a także w szatniach, sklepach spożywczych oraz przemysłowych, zmywalniach i miejscach, w których przygotowuje się pożywienie temperatura nie powinna być niższa niż 16°C.
W razie, gdyby firma nie wywiązywała się z wymienionych obowiązków względem pracowników, podwładni mają prawo zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy. Poza tym, samo PIP może dokonać kontroli, wykrywając nieprawidłowości i nakładając na pracodawcę stosowną karę, zwykle w formie pieniężnej.
Dodaj komentarz
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się
zarejestrować lub zalogować.