W grudniu 2014r. żywność była najtańsza od 4 lat
Jak wynika z najnowszych danych, indeks cen żywności FAO znalazł się w grudniu 2014r. na poziomie najniższym od września 2010r. Co więcej, jego spadek w ujęciu miesięcznym był wyższy niż we wcześniejszych okresach. Wyniósł 1,9%. W ujęciu rocznym wskaźnik zmalał o 8,5%. Wobec grudnia 2013r. najbardziej, bo aż o 12,5% spadły ceny zbóż. Jedynymi produktami, których ceny wzrosły były mięsa.
Indeks cen żywności FAO podsumowujący sytuację na światowych rynkach odnotowaną w grudniu 2014r. wskazał, że za produkty spożywcze płaciliśmy w ostatnim miesiącu minionego roku najmniej od września 2010r. Spadek wskaźnika był najmocniejszy od wielu miesięcy. W ujęciu miesięcznym była to zniżka o 1,7%, natomiast w porównaniu do grudnia poprzedniego, 2013r. był on niższy o 8,5%. Indeks wyniósł 188,6 pkt. W całym ubiegłym roku wskaźnik wyniósł 202 czyli był o 3,7% niższy niż w 2013r.
Przeciętne ceny roczne wzrosły tylko w przypadku mięsa. Subindeks uwzględniający ceny tego produktu w skali rocznej wyniósł 199 pkt, co oznacza wzrost o 8,1% wobec grudnia 2013r. Największy spadek odnotował natomiast subindeks dotyczący cen zbóż. Ich ceny w stosunku do wcześniejszego roku zmalały o 12,5%.
Ponadto obniżyły się ceny produktów mleczarskich, które zmalały o 7,7%. Zniżki dotyczyły także olejów roślinnych, których subindeks skurczył się o 6,2% r/r. Spadek cen dotyczyły również cukru, który potaniał w 2014r. o 3,8% w porównaniu do analogicznego okresu 2013r.
Wobec listopada 2014r. wzrosły wyłącznie ceny zbóż, które znajdowały się na poziomie wyższym o 0,4% niż miesiąc wcześniej. Ceny cukru skurczyły się w ujęciu miesięcznym o 4,8%. Jeżeli chodzi o oleje, to były one o 2,4% tańsze niż w listopadzie, a jeśli chodzi o spadek cen produktów mleczarskich to wyniósł on 2,3%. W przypadku mięsa była to zniżka o 1,9%.
Koszty jedzenia zostały w grudniu 2014r. ukształtowane głównie przez wzrost kursu dolara amerykańskiego, aczkolwiek duże znaczenie miały też rosnące możliwości eksportowe poszczególnych krajów.
Przeciętne ceny roczne wzrosły tylko w przypadku mięsa. Subindeks uwzględniający ceny tego produktu w skali rocznej wyniósł 199 pkt, co oznacza wzrost o 8,1% wobec grudnia 2013r. Największy spadek odnotował natomiast subindeks dotyczący cen zbóż. Ich ceny w stosunku do wcześniejszego roku zmalały o 12,5%.
Ponadto obniżyły się ceny produktów mleczarskich, które zmalały o 7,7%. Zniżki dotyczyły także olejów roślinnych, których subindeks skurczył się o 6,2% r/r. Spadek cen dotyczyły również cukru, który potaniał w 2014r. o 3,8% w porównaniu do analogicznego okresu 2013r.
Wobec listopada 2014r. wzrosły wyłącznie ceny zbóż, które znajdowały się na poziomie wyższym o 0,4% niż miesiąc wcześniej. Ceny cukru skurczyły się w ujęciu miesięcznym o 4,8%. Jeżeli chodzi o oleje, to były one o 2,4% tańsze niż w listopadzie, a jeśli chodzi o spadek cen produktów mleczarskich to wyniósł on 2,3%. W przypadku mięsa była to zniżka o 1,9%.
Dodaj komentarz
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się
zarejestrować lub zalogować.