Praca wakacyjna - gdzie szukać i za ile?
Jak co roku, już w kwietniu pojawiły się pierwsze oferty pracy wakacyjnej. Najczęściej zainteresowani są nimi młodzi ludzie, którzy przez okres wakacji muszą zarobić tyle, by wystarczyło im na wszystkie późniejsze miesiące edukacji . W celu zoptymalizowania swoich zarobków, wielu spośród młodych Polaków wyjeżdża zagranicę. Część zostaje jednak w kraju.
Tak, jak w każdym poprzednim roku, tak i tym razem już w kwietniu zaczyna się wysyp ofert pracy kierowanych dla młodych ludzi poszukujących zatrudnienia tymczasowego na okres wakacyjny. Nie zmienia się ani czas, w jakim pojawiają się one na rynku pracy, ani rodzaj pracy, jaka jest w nich proponowana.
Jak zwykle, bardzo dużo ofert kierowanych jest to osób, które chciałyby pracować w handlu. Chodzi tu zarówno o zwykłe sklepy, które w okresie wakacyjnym – szczególnie w rejonach turystycznych – przeżywają prawdziwe oblężenie, jak też o sprzedaż na targach, bazarach i w innych miejscach zewnętrznych, które funkcjonują wyłącznie w okresie letnim.
Sporo pracy, jak zawsze, znajdzie się w gastronomii, a głównie w niewielkich punktach takich, jak punkty z frytkami, uliczne kawiarnie, bary z kebabem i frytkami itp. Najczęściej pracowników poszukują te działające nad mrozem lub w górach, chociaż w większych miastach też widać zapotrzebowanie na pracowników tego typu. Natomiast doświadczeni, wykwalifikowani kucharze są w tym czasie potrzebni w hotelach i pensjonatach, dla których okres wakacyjny zwykle jest najważniejszym czasem na zarobek w całym roku.
Jak zwykle, bardzo dużo ofert kierowanych jest to osób, które chciałyby pracować w handlu. Chodzi tu zarówno o zwykłe sklepy, które w okresie wakacyjnym – szczególnie w rejonach turystycznych – przeżywają prawdziwe oblężenie, jak też o sprzedaż na targach, bazarach i w innych miejscach zewnętrznych, które funkcjonują wyłącznie w okresie letnim.
Sporo pracy, jak zawsze, znajdzie się w gastronomii, a głównie w niewielkich punktach takich, jak punkty z frytkami, uliczne kawiarnie, bary z kebabem i frytkami itp. Najczęściej pracowników poszukują te działające nad mrozem lub w górach, chociaż w większych miastach też widać zapotrzebowanie na pracowników tego typu. Natomiast doświadczeni, wykwalifikowani kucharze są w tym czasie potrzebni w hotelach i pensjonatach, dla których okres wakacyjny zwykle jest najważniejszym czasem na zarobek w całym roku.
Dodaj komentarz
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się
zarejestrować lub zalogować.