Polska jednym z krajów najbardziej marnujących żywność
Według najnowszych doniesień Greenpeace, Polacy marnują rocznie ok. 9 mln ton jedzenia! Pod tym względem zajmujemy niechlubne, 5. miejsce w całej Unii Europejskiej. Przeciętny Europejczyk wyrzuca w ciągu roku 173 kg żywności. Greenpeace prosi polityków o interwencję, a politycy apelują do mieszkańców kontynentu, by ograniczyli ilość marnowanego pokarmu.
Największa na świecie organizacja działająca na rzecz ochrony środowiska, czyli Greenpeace, jak co roku apeluje do rządów o wprowadzenie praw, które skłoniłyby ludzi do oszczędzania pożywienia. Z najnowszych danych wynika, że w samej tylko Europie każdego roku wyrzucanych jest ok. 88 mln ton żywności! Daje to średnio 173 kg na jednego obywatela.
To jednak nie wszystkie bulwersujące dane. Komisja Europejska zauważa, że marnotrawstwo jedzenia wiąże się z ogromnymi wydatkami, sięgającymi na przestrzeni 12 miesięcy nawet 143 mld euro. Nie powinno więc dziwić, że kilka dni temu Parlament Europejski zwrócił się do krajów członkowskich z nakazem redukcji ilości wyrzucanego pożywienia.
Podstawowym założeniem Greenpeace jest doprowadzenie do sytuacji, w której niewykorzystane jedzenie będzie można z łatwością przekazać potrzebującym. Smutnym paradoksem jest bowiem fakt, że podczas gdy jedni wyrzucają pożywienie, inni bardzo go potrzebują. Niestety, najwięcej jedzenia marnują firmy, lecz skomplikowane zasady prawne utrudniają im dzielenie się żywnością z potrzebującymi.
Nowe wytyczne PE zakładają, że do 2025r. państwa członkowskie ograniczą ilość marnowanego jedzenia o 30%, a w kolejnych 5 latach aż o połowę. Na apel europarlamentarzystów zdecydowanie zareagować powinna Polska, która jest jednym z tych europejskich państw, które wyrzucają najwięcej pożywienia.
Polacy każdego roku marnują łącznie ok. 9 mln ton jedzenia, co dało nam dość wstydliwe, 5. miejsce pośród unijnych krajów. Naukowcy i ekolodzy zwracają uwagę na fakt, że wyrzucając pokarm, nie tylko trwonimy ogromne sumy pieniędzy, ale też szkodzimy środowisku, bo do wyprodukowania takiej ilości pożywienia, bezsensownie zużywa się ponad 1,72 mld m3 wody rocznie. Przyczyniamy się też do zwiększenia emisji CO2 do atmosfery.
O ile stosowne akty prawne pozostają w gestii rządu, to warto pamiętać, że każdy z nas może oszczędzać żywność. Podstawą są odpowiednio zaplanowane zakupy, kupowanie tylko tego, co jest realnie potrzebne, nie robienie nadmiernych zapasów i racjonalna ocena ilości jedzenia, jakie jest potrzebne na co dzień.
Dobrze jest też nauczyć się metod przechowywania i obróbki produktów spożywczych, by niezużyte zakupy mrozić, suszyć, konserwować, przedłużając tym samym ważność ich spożycia. Oczywiście, nie zapominajmy, że nadmiarem jedzenia zawsze warto się też po prostu dzielić.
To jednak nie wszystkie bulwersujące dane. Komisja Europejska zauważa, że marnotrawstwo jedzenia wiąże się z ogromnymi wydatkami, sięgającymi na przestrzeni 12 miesięcy nawet 143 mld euro. Nie powinno więc dziwić, że kilka dni temu Parlament Europejski zwrócił się do krajów członkowskich z nakazem redukcji ilości wyrzucanego pożywienia.
Podstawowym założeniem Greenpeace jest doprowadzenie do sytuacji, w której niewykorzystane jedzenie będzie można z łatwością przekazać potrzebującym. Smutnym paradoksem jest bowiem fakt, że podczas gdy jedni wyrzucają pożywienie, inni bardzo go potrzebują. Niestety, najwięcej jedzenia marnują firmy, lecz skomplikowane zasady prawne utrudniają im dzielenie się żywnością z potrzebującymi.
Nowe wytyczne PE zakładają, że do 2025r. państwa członkowskie ograniczą ilość marnowanego jedzenia o 30%, a w kolejnych 5 latach aż o połowę. Na apel europarlamentarzystów zdecydowanie zareagować powinna Polska, która jest jednym z tych europejskich państw, które wyrzucają najwięcej pożywienia.
O ile stosowne akty prawne pozostają w gestii rządu, to warto pamiętać, że każdy z nas może oszczędzać żywność. Podstawą są odpowiednio zaplanowane zakupy, kupowanie tylko tego, co jest realnie potrzebne, nie robienie nadmiernych zapasów i racjonalna ocena ilości jedzenia, jakie jest potrzebne na co dzień.
Dobrze jest też nauczyć się metod przechowywania i obróbki produktów spożywczych, by niezużyte zakupy mrozić, suszyć, konserwować, przedłużając tym samym ważność ich spożycia. Oczywiście, nie zapominajmy, że nadmiarem jedzenia zawsze warto się też po prostu dzielić.
Dodaj komentarz
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się
zarejestrować lub zalogować.