GUS: Sierpniowa deflacja w Polsce zgodna z prognozami
Główny Urząd Statystyczny opublikował dzisiaj sierpniowe dane na temat wzrostu cen konsumpcyjnych. Okazało się, że koszt towarów i usług spadł zarówno w ujęciu miesięcznym, jak i rocznym. Deflacja w porównaniu do analogicznego okresu minionego roku wyniosła 0,3%, natomiast w stosunku do lipca 2014r. wynosiła 0,4%. Choć są to kiepskie dane, to jednak zgodne z przewidywaniami ekspertów.
Drugi raz w całej historii III RP doszło do sytuacji, w której ceny produktów i usług odnotowują spadek w ujęciu rocznym i miesięcznym, a cena nabywcza pieniądza wzrasta. W lipcu deflacja wynosiła 0,2% zarówno w stosunku do wcześniejszego miesiąca, jak i do lipca 2013r. Natomiast w sierpniu było to 0,3% r/r oraz 0,4% m/m. Odczyty były zgodne z założeniami ekspertów.
Na ogólny spadek cen w ujęciu miesięcznym najmocniej wpłynęły zniżki kosztów ponoszonych w związku z nabywaniem żywności. Produkty tańsze o 1,8% przełożyły się na obniżenie wskaźnika o 0,40 punktu procentowego. Niższe o 2,7% ceny odzieży i obuwia ściągnęły go o 0,13 pp. w dół. Na wzrost indeksu najmocniej oddziaływały rosnące ceny łączności oraz towarów i usług związanych z mieszkaniem Pierwsze z nich wzrosły o 1,3% podnosząc wskaźnik o 0,07 pp., a drugie zwiększyły się o 0,1% powodując zwyżkę indeksu o 0,02 pp.
W kategorii produktów spożywczych najwyraźniejsze spadki cen dotyczyły warzyw i owoców, które potaniały kolejno o 13,4% oraz 5,8%. O 3,5% tańszy był też cukier, natomiast o 1,1% spadły ceny tłuszczów zwierzęcych. Zarówno tłuszcze roślinne, jak i kasze oraz ziarna zbóż potaniały na przestrzeni miesiące o 0,4%. Sery, twarogi i mleko były w sierpniu o 0,6% tańsze niż w lipcu, a za śmietanę płaciliśmy o 0,3% mniej niż przed miesiącem.
Mimo to, widoczne były również wzrosty cen niektórych produktów spożywczych. W sierpniu wobec wcześniejszego miesiąca podrożały jogurty i jaja. Ich ceny były wyższe odpowiednio o 0,6% oraz 0,1%. Wzrosty na poziomie 0,1% odnotowano w cenach makaronów, ryżu i produktów makaronowych. Natomiast spadki widoczne były jeszcze w kategorii ryb i owoców morza (po 0,2%). Tyle samo potaniała mąka pszenna. Mięso było tańsze średnio o 0,1% niż w lipcu.
Na niezmiennych poziomach utrzymały się ceny pieczywa i napojów bezalkoholowych. W kwestii napojów było jednak widać szereg spadków. Dotyczyły one herbaty (o 0,9%) oraz soków owocowych y warzywnych (o 0,2%). Więcej płaciliśmy natomiast za kawę (0,5%) i wodę mineralną, a także źródlaną (o 0,2%). Napoje alkoholowe potaniały o 0,1%, a wyroby tytoniowe o tyle samo podrożały.
W ujęciu rocznym największy wpływ na spadek wskaźnika miały niższe ceny żywności oraz napojów bezalkoholowych. Potaniały one o 2,1% obniżając indeks o 0,52 pp. Spadek cen odzieży i obuwia o 5,1% ściągnął wskaźnik o 0,25 pp. w dół, a tańszy o 1,5% transport przełożył się na jego obniżenie o 0,14 pp.
Jeśli chodzi o zwiększenie wskaźnika, to najbardziej przyczyniły się do tego rosnące ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych (o 3,8%), które podniosły go o 0,25 pp. O 0,21 pp. zwiększyły go wyższe koszty ponoszone w związku z łącznością. Podrożała ona o 3,9%. Natomiast o 0,6% wyższe były ceny towarów i usług związanych z utrzymaniem mieszkania. Spowodowało to podniesienie indeksu o 0,15 pp.
Na ogólny spadek cen w ujęciu miesięcznym najmocniej wpłynęły zniżki kosztów ponoszonych w związku z nabywaniem żywności. Produkty tańsze o 1,8% przełożyły się na obniżenie wskaźnika o 0,40 punktu procentowego. Niższe o 2,7% ceny odzieży i obuwia ściągnęły go o 0,13 pp. w dół. Na wzrost indeksu najmocniej oddziaływały rosnące ceny łączności oraz towarów i usług związanych z mieszkaniem Pierwsze z nich wzrosły o 1,3% podnosząc wskaźnik o 0,07 pp., a drugie zwiększyły się o 0,1% powodując zwyżkę indeksu o 0,02 pp.
W kategorii produktów spożywczych najwyraźniejsze spadki cen dotyczyły warzyw i owoców, które potaniały kolejno o 13,4% oraz 5,8%. O 3,5% tańszy był też cukier, natomiast o 1,1% spadły ceny tłuszczów zwierzęcych. Zarówno tłuszcze roślinne, jak i kasze oraz ziarna zbóż potaniały na przestrzeni miesiące o 0,4%. Sery, twarogi i mleko były w sierpniu o 0,6% tańsze niż w lipcu, a za śmietanę płaciliśmy o 0,3% mniej niż przed miesiącem.
Mimo to, widoczne były również wzrosty cen niektórych produktów spożywczych. W sierpniu wobec wcześniejszego miesiąca podrożały jogurty i jaja. Ich ceny były wyższe odpowiednio o 0,6% oraz 0,1%. Wzrosty na poziomie 0,1% odnotowano w cenach makaronów, ryżu i produktów makaronowych. Natomiast spadki widoczne były jeszcze w kategorii ryb i owoców morza (po 0,2%). Tyle samo potaniała mąka pszenna. Mięso było tańsze średnio o 0,1% niż w lipcu.
W ujęciu rocznym największy wpływ na spadek wskaźnika miały niższe ceny żywności oraz napojów bezalkoholowych. Potaniały one o 2,1% obniżając indeks o 0,52 pp. Spadek cen odzieży i obuwia o 5,1% ściągnął wskaźnik o 0,25 pp. w dół, a tańszy o 1,5% transport przełożył się na jego obniżenie o 0,14 pp.
Jeśli chodzi o zwiększenie wskaźnika, to najbardziej przyczyniły się do tego rosnące ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych (o 3,8%), które podniosły go o 0,25 pp. O 0,21 pp. zwiększyły go wyższe koszty ponoszone w związku z łącznością. Podrożała ona o 3,9%. Natomiast o 0,6% wyższe były ceny towarów i usług związanych z utrzymaniem mieszkania. Spowodowało to podniesienie indeksu o 0,15 pp.
Dodaj komentarz
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się
zarejestrować lub zalogować.