Firmowa wigilia w dobie kryzysu
Ze strachu przed spowolnieniem gospodarczym firmy nie są już skłonne do organizacji przyjęć wigilijnych – wynika z informacji przedstawionych przez "Dziennik Gazetę Prawną".
W 2010 roku przedsiębiorstwa były gotowe wyłożyć na przedświąteczne imprezy nawet ponad 30 tysięcy złotych. W tym roku tego rodzaju spotkań ma być mniej i będą one skromniejsze.
W poprzedni roku przedsiębiorstwa przeznaczały 100-120 zł na osobę organizując przyjęcie wigilijne. W obecnym kwota ta mieści się w przedziale między 50 a 80 zł. - Proponujemy organizację wigilii od 55 zł za osobę. Staraliśmy się zaproponować ceny niższe niż nasza konkurencja, licząc, że to zwróci uwagę firm - oznajmiła Magdalena Ciesielska z łódzkiej restauracji Blacklion.
Niższe ceny pojawiły się także w firmach cateringowych. - Cena odgrywa w tym roku większą rolę niż jakość. Wzbogaciliśmy więc naszą ofertę o dwa tanie zestawy – stwierdziła Ada Magda z firmy Roberto Catering. Dodaje jednak, że mimo tych starań, jej firmie udało się pozyskać zaledwie 10 zleceń. W 2010 roku o tej porze w restauracjach panował tłok, a znalezienie wolnego lokalu na 200 osób stanowiło niemały problem.
Przypomnijmy, że ubiegłoroczna wigilia firmowa była o prawie 20% droższa w stosunku do 2009 roku. Powodem były większe zyski przedsiębiorstw, które zarobiły o sześć miliardów złotych więcej niż rok wcześniej.
W poprzedni roku przedsiębiorstwa przeznaczały 100-120 zł na osobę organizując przyjęcie wigilijne. W obecnym kwota ta mieści się w przedziale między 50 a 80 zł. - Proponujemy organizację wigilii od 55 zł za osobę. Staraliśmy się zaproponować ceny niższe niż nasza konkurencja, licząc, że to zwróci uwagę firm - oznajmiła Magdalena Ciesielska z łódzkiej restauracji Blacklion.
Niższe ceny pojawiły się także w firmach cateringowych. - Cena odgrywa w tym roku większą rolę niż jakość. Wzbogaciliśmy więc naszą ofertę o dwa tanie zestawy – stwierdziła Ada Magda z firmy Roberto Catering. Dodaje jednak, że mimo tych starań, jej firmie udało się pozyskać zaledwie 10 zleceń. W 2010 roku o tej porze w restauracjach panował tłok, a znalezienie wolnego lokalu na 200 osób stanowiło niemały problem.
Przypomnijmy, że ubiegłoroczna wigilia firmowa była o prawie 20% droższa w stosunku do 2009 roku. Powodem były większe zyski przedsiębiorstw, które zarobiły o sześć miliardów złotych więcej niż rok wcześniej.
Dodaj komentarz
Aby komentować pod zarezerowanym, stałym nickiem, bez potrzeby logowania się za każdym wejściem, musisz się
zarejestrować lub zalogować.